Róma 1.rész - A nagy szépség


 
Azt ígértük beszámolunk mindenről, ami a SZÉPSÉGGEL kapcsolatos, ami hat a vizuális kultúránkra…. Na hát akkor Rómát nem hagyhatjuk ki!

Mielőtt tovább görgetnétek, nem a Colosseumról és a Vatikánról szeretnék mesélni Nektek… hanem egy sokkal izgalmasabb Rómáról.


Szerencsés vagyok és hálát is adok érte, hogy egyetemista koromban több hónapot tölthettem ösztöndíjjal az örök városban. Azóta nekem a város nem turisztikai látványosság, hanem a második otthonom. De tényleg… érzem az utcák tipikus illatát,  csukott szemmel is magam előtt látom a színeket… a fényeket…. És hiába töltöttem ott nagyon sok időt már, mindig van valami újabb, amire rácsodálkozhatok.

Most például a színek!!!! 
Most tudatosodott bennem, hogy egészen biztosan Róma miatt a kedvenc színem a narancs! Rómában minden ennek a színnek az árnyalatában pompázik…. a fáradt terrakottás narancstól a sárgás vagy akár vörösesebb tónusig ….a tégla különböző árnyalata, de még a márvány és a mészkő is narancsos…lehet, hogy csak a sok napsütéstől, a fények játékától….. de nincs fehér szín!!!! És a meleg narancsot tökéletesen  kiegészíti a komplementer színe, az ég mindig káprázatos kékje!  Persze az sem lehet véletlen, hogy a narancs a boldogság, az életszeretet színe…. Hát ha valahol tapintható az élet szeretete, az Olaszország….


Rómát sokan nem szeretik, mondván, hogy kaotikus.

Az. Vagy legalábbis annak tűnik. Tényleg, ránézésre teljes ősi káosz. Olyan, mintha  a megvilágosodásra  és egy isteni kézre várna, ami szépen rendet rak. De ez csak a felszín!  Ahogy egy barátom mondta, Róma nem kaotikus, hanem csak rá kell érezni a rendszerére! Mert van! Csak más, mint amiben mi szocializálódtunk.
PL. nincsenek sávok felfestve, mert teljességgel felesleges, hisz valóban nem sávokban közlekednek. Ott mennek, ahol tudnak….. de figyelnek! Nem a közlekedési táblákra, a lámpákra és a szabályok betartására figyelnek, hanem EGYMÁSRA!!! De arra nagyon és ezen a ponton igencsak lenne mit ellesnünk tőlük….

Persze könnyű nekik, mondhatjuk (én mondom is folyton!!! J)) hisz olyan emlékek és kincsek között lépkednek nap, mint nap, amit észre sem vesznek. Az anyatejjel szívják magukba a szépséget, a stílust! Nem hiába designban, divatban…. magasan élen járnak. Nekik a stílus az életük része… mindent stílusosan tesznek. Még az egyetemen mondta egy professzorom, hogy az olasz nők a szemetet is kis kosztűmben viszik le. És tényleg.

A lakáskultúrájuk pedig, mindebből kiindulva, elképesztő.

Az utcán áll a szemét, a kosz…. de már a portálok is  mesések. Tömör fa ajtók, gyönyörű réz kopogtatók, csillogóra suvickolt névtáblák… és ha belépsz a kapun szemed-szád tátva marad! Már a lépcsőházak is olyan rendben vannak, hogy piszkos cipőben feszengeni kezdünk..  Csillogó márvány, gyönyörű míves korlátok, famunkák, szőnyeg….. és a lakások, mintha múzeumba lépnél.Alapvetően két tendencia jellemző: az egyik az autentikus, antik bútorokkal telehalmozott, múzeum szerű lakás. Néhol kissé giccsbe hajló muránói üveg lámpákkal és egyéb aranyozott csecse-becsével….. 

A másik az abszolút modern  design bútorokkal berendezett tér, amihez a hátteret természetesen az autentikus antik környezet adja, mert az épületek mind régiek.  Több száz éves fagerendás mennyezet,. ha nem éppen stukkós boltívek…régi márvány, vagy terrazzo burkolat, netán kézzel festett csempék…..  
Minden esetben a pompa és az igényesség érezhető a lakótereikből, mert  náluk ez az alap. De hát el is várjuk tőlükJ, azok után, hogy minden sarkon mozaikba,  Michelangelo, Bernini, Brunelleschi és egyéb géniuszok műveibe botlanak….


Lessetek be minden épp kinyíló kapun, ha tudtok…. tényleg csodákat fogtok látni! De este a kivilágított ablakokat se hagyjátok figyelmen kívül….. akkor látszanak teljes pompájukban a míves mennyezetek!

És mit csináljatok Rómában, hogy ráérezzetek a város minden rezdülésére? A folytatásból ezt is megtudhatjátok.


Hamarosan jövök és beállok picit idegenvezetőnek.  ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések