Stencil project


A legszerencsésebbek vesznek úgy lakást, hogy széria tartozék az antik cementlap.
Ha nem tartozol közéjük se búslakodj! A burkolatgyártók is megérezték a potenciált a cementlap utánzatú gres lapok gyártásában. Gyönyörű minták, izgalmas színpárosítások a gres lap magas minőségű technikai tulajdonágaival. Akár az új építésű lakásodba is választhatod burkolatként.
De mi van akkor ha burkolni nem akarsz, van egy régi öntött beton padlód és valahogy mégis felülnél a cementlap divat hajójára?


Ime a megoldás: STENCILEZZ!!
Erre jutottam én is. Válogattam a Pagina Galéria www.paginagaleria.hu gyönyörű mintái közül és végül egy kezdőknek való mintára jutott a választásom. A csomag 2 db műanyag sablont tartalmaz. Egyik az egyik színhez, másik a másik színhez.
Ez is egy hétvégi csináld magad programmnak ígérkezett és ki kell emelnem vásárlóbarát hozzáállását a cégnek. A csütörtöki rendelésemet legyártották péntek délutánra és a személyes átvételt is lehetővé tették.J
Szombaton az eredeti felület portalanítása és felmosása után megfestettem a betont két rétegben.....örökkévalóságnak tűnt a 4 órás száradási idő.A Paginások javasolták, hogy mielőtt élesben elkezdek pingálni próbáljam ki egy kartonlapon hogyan működik a technika. Így is tettem, és ezt lépést mindenkinek javaslom.Aztán kimértem a sablonok helyét és kezdődhetett a mintázás.Őszinte leszek, álmaimban jóval egyszerűbbnek képzeltem a kivitelezést.

Leragasztom a stencilt és festem, tovább rakom, festem és így tovább, hip-hopp, mire az egyik színnel végzek kezdhetem a második színt hasonló metodikával.
Ehhez képest a valóság az idegek harca. :-D 
Leragasztás után festés, majd a stencil mindkét oldalának lemosása és szárazra törlése. Ez a stencil mosó- szárítgató művelet tette ki időben a feladat durván 70%-át. Így az én mintám összesen nettó 12 órát vett igénybe. A végére már sajgott a derekam, zsibbadt a lábam. A végeredményre pedig csak néztem, de már nem „láttam” milyen is lett.
Nézzük, ilyen:

Azért megéri nem? Mi az a 12 óra, ha ezzel a padlóval élhetünk tovább? Semmi! Ez idő alatt volt alkalmam elmélkedni, hogy is lehetne ez egyszerűbb.

Elárulom a titkot : 1 szett stencil helyett vásárolj 3 szettet és vegyél rá valakit, hogy segítsen. Te leragasztasz 3 mintát és megfested, aztán felszeded és átadod mosásra és törölgetésre a segítődnek. Amíg ő rendbe szedi a stencileket addig te a második színt ugyanezen a módon felviheted az első három megfestett mintádra. Így cserélgetve harmadára csökkentheted a ráfordított időt. ;-)

Betonfestékből a hazai „Kemikália” márka termékét használtam, teddy hengerrel vittem fel. A sablonokat maszkolószalaggal rögzítettem a padlóra, a fehér festék Annie Sloan Old White színe, a fekete pedig Annie Sloan Graphite színe. Ezeket mosogató szivaccsal nyomkodtam a sablonra azért, hogy befolyásolni tudjam a felvitt festék mennyiségét. Vigyázni kell, hogy ne menjen a festék a stencil alá, mert akkor a mintánkból csak egy megfolyt festékpaca lesz. Fedésnek a felület a betonfestékhez tartozó matt lakkot kapta.  

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések